Пореден глас срещу предстоящото повишаване на цените на тока и парното се наддигна днес. Ако до момента обаче оплакванията идваха по-скоро от граждани, то днес омбудсманът на Републиката Диана Ковачева директно обвини Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че опреляла цените "на око" и че защитава повече интересите на енергийните дружества, а не на гражданите. 

Става дума за прогнозното средно поскъпване от около 3% за тока в страната и средно около 10% за топлоенергията. Най-много ще се вдигнат цените на електроенергията за потребителите на ЧЕЗ в Западна България. До момента и "Булгаргаз", и КЕВР обясняват, че причината за скока е цената на природния газ на международните пазари. 

"Никой не споменава обаче, че международните пазари не са ни виновни, че има едно изключително неадекватно законодателство в България за начина, по който се определя цената на топлинната енергия", твърди Ковачева пред бТВ. 

Тя има предвид ноторно известната вече Наредба №5, според която цената на на парното се определя веднъж годишно - от първи юли. 

"Тоест, в началото на всеки отоплителен сезон се прави една прогноза за 12 месеца какви ще бъдат цените на топлинната енергия. Те не са свързани с цената на природния газ. Видя се, че КЕВР не успява да направи тази прогноза реалистично, защото по данни на работната група на КЕВР – хората са надплатили 9 млн. лв. за предишния отоплителен сезон в резултат на разлики между цената на природния газ и цената на топлинната енергия. Цената се определя "на око" от КЕВР", гневи се Ковачева. 

Това обаче в никакъв случай не означава, че цената на топлинната енергия нямаше да се вдигне сега. Международните пазари наистина изживяват подем в цените след миналогодишните спадове и в момента те са на едногодишен връх. Същото се отнася не само за природния газ, но и за петрола и неговите различни деривати, които също влизат в цената. 

Що се отнася до цената на тока, то тя също се очакваше да скочи допълнително, но вместо 3-те очаквани процента, може да се стигне до 5, заради решението за поредна година на държавата да включи в микса за регулирания пазар нерентабилната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Ковачева поиска днес цената на парното да се определя всеки месец и обяви, че ще следи изкъсо дали са върнати парите от надписаните прогнозни сметки.